Componente Funcționale Platformă

1. Componenta Core de Control

     Componenta Core de Control realizează comunicarea între toate componentele platformei prin intermediul a două protocoale: unul care asigură controlul conexiunilor și unul care asigură mesageria de pachete.
     Această componentă estei responsabilă de:

  • Direcționarea/rutarea tutror mesajelor de sistem si între servicii;
  • Managementul Bazelor de Date;
  • Autentificarea utilizatorilor si a sistemelor sau dispozitivelor terțe/externe;
  • Proceduri de Recuperare în caz de dezastru.

     Componenta Core de Control are mai multe module integrante:

1.1 Modul Configurări

     Modulul Configurări oferă o singură interfață software pentru configurarea tuturor componentelor sistemului, care oferă, de asemenea, o vedere de ansamblu asupra statusului sistemului. Acesta permite importul si exportul fisierelor de configurare in format XML.
     Modulul Configurări diseminează informațiile către celălalte componente ale platformei (de exemplu: către Serviciul de Management Senzori IoT sau Serviciul de Management Video și Audio).

1.2 Modul Evenimente

     Modulul de Evenimente este responsabil pentru gestionarea tuturor declanșatoarelor de intrare (date, video și audio) și asocierea lor la regulile în care vor fi încorporate.
     Acest modul crează o relație logică între declanșatoare (ȘI/SAU/DACĂ/NU) în ceea ce privește timpul, scenariul și locația fiecărui declanșator în parte cât și a evenimentului ca atare.
     Fiecare regulă poate genera un eveniment și acțiunile asociate acestuia conform definițiilor din Modulul Configurări. Regulile sunt construite și menținute în Baza de Date pentru Configurări.
     Aceasa modul extrage date prin intermediul Componentei Core de Control care transmite cererea clientului și răspunsurile rezultate către Componenta Proceduri care gestionează toate datele legate de sarcini. 
     Acest modul trimite comenzi și mesaje către toate modulele și serviciile pentru a putea declanșa și gestiona toate scenariile post-eveniment configurate. Comenzile sunt construite și menținute în Baza de Date pentru Configurări.

1.3 Modul Raportare

     Modulul Core Raportare poate genera rapoarte conform cerințelor utilizatorilor. Acest modul generează rapoarte integrând date din diferite sisteme și surse. Un raport poate include un tabel de date alfa-numerice, înregistrări/conținut video relevante, grafice și diagrame ale datelor și chiar localizarea geografică a obiectelor pe o hartă.
Datele pot fi expuse atăt prin intermediul Interfeței Rapoarte din cadrul Aplicației Client cât și exportate către sisteme externe în vederea procesării lor pe sisteme separte de platformă pentru a nu afecta performanța acesteia.

2. Componenta Management Senzori IoT

     Componenta de Management Senzori IoT este responsabilă de implementarea și integrarea rapidă a sistemelor și echipamentelor terțe/externe. Acest modul suportă o gama largă de protocoale de comunicații și transfer date printr-un proces simplu de integrare care necesită doar implementarea unui plugin de broker care care definește autentificarea, funcționalitatea și structura de date între elementul extern și platformă. Adăugarea de noi plugin-uri nu necesită recompilarea și implementarea întregului modul – va fi suficientă doar înregistrarea și configurarea noului plugin.

     Pluginurile generice pot fi adaptate la standardele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi: HTTP, XML, JSON, etc.

     Componnenta Management Senzor IoT utilizează Baza de Date pentru Date Operaționale pentru a stoca informațiile primite de la sisteme terțe/externe, permițând astfel diverse interogări și definirea de diverși declanșatori pe baza datelor primite.

     Componenta Management Senzori IoT dispune de:

  • 2 integrări cu sisteme de telegestiune iluminat inteligent stradal si gestionarea precisă a acestora din cadrul unei interfețe unitară. De asemenea integrarea acceptă corelarea controller-elor de iluminat cu sisteme de camere video, trafic și alte sisteme.
  • 1 integrare cu platformă de senzori de colectare date mediu.

     Componenta Management Senzori IoT are de asemenea următoarele module integrante:

2.1 Modul Analiză Date

     Modulul Analiză Date cuprinde un set de reguli care monitorizează fluxurile de date de intrare, le filtrează conform declanșatoarelor definite în regulile evenimentelor și trimit datele relevante către Modulul Evenimente al Componentei Core de Control. Regulile pot fi definite sub forma detecției unor cuvinte (hot lists) , numărare , intervale de valori și secvențe.

2.2 Modul Management Analiză Video și Audio

     Modulul Management Analiză Video și Audio permite recepționarea de date generate de către motoarele de analiză video și audio și prelucreză informația primită urmând a genera declanșatoare ce vor fi trimise către Modulul de Evenimente al Componentei Core de Control.
     Componenta dispune de o integrare cu un sistem de detecție numere de înmatriculare autovehicule instalat la nivel de camere video și oferă posibilitatea de preluare a următoarele informații : număr de înmatriculare, țară de înmatriculare, tip vehicul, culoare și producator a unui autovehicul.
     Componenta dispune de o integrare a unui motor de recunoaștere audio bazată pe modele (focuri de artificii, spargere de sticlă, alarme, zgomot anormal de ridicat) instalat la nivel de camere video ce suporta intrări pentru echipamente de captare audio.

3. Componenta Management Video și Audio

     Componenta Management Video și Audio reprezintă un pachet software video de rețea de tip platformă deschisă care acceptă integrarea prin API pentru mai mult de 60 de producători de camere video. Acesta acceptă, de asemenea, protocoale generice, cum ar fi RTSP și ONVIF fără a fi necesara nicio alta dezvoltare software suplimentară.

     Componenta  Management  Video  și  Audio  este,  de  asemenea,  responsabilă  pentru înregistrarea video și audio și distribuirea datelor audio/video către sisteme terțe parte și aplicații client.

     Componenta include o serie de caracteristici ca răspuns la nevoile operaționale, care vizează:

  • Menținerea integrității datelor;
  • Intensificarea performanței și a scalabilității.
  •  
  • Componenta va oferă urmatoarele funcționalități:
  • Colectarea fluxurilor video de la camere si alte surse;
  • Motor integrat pentru mangementul înregistrărilor de la camerele video: Network Video Recorder (NVR).
  • Înregistrarea/stocarea fluxurilor video pe un dispozitiv de stocare;
  • Posibilitatea de integrare factori declanșatori pentru înregistrare flux video, bazat pe date provenite de la dispozitive inteligente de tip senzor.

     Înregistrările sunt stocate pe server într-un format video nativ. În plus, aceasta componentă dispune de funcții de înregistrare care sunt îndeplinite local pe computerul utilizatorului (de ex., extracție video etc.).  După procedurile de siguranță, înregistrările sunt returnate în spațiul principal de stocare.

     Această componentă permite salvarea manuala a arhivei, cu opțiuni de acces local și de la distanță.

     Componenta Management Video și Audio permite interpretarea fluxurilor video local sau central și emiterea de alerte la nivel central, după seturi de reguli alese de operator din cele disponibile și transmiterea de comenzi/ instrucțiuni automate către utilizatori și/sau componente ale sistemului.

4. Componenta Video Wall

     Componenta Video Wall permite gestionarea integrală a afișajului, astfel încât configurarea peretelui video și afișajului să poată fi modificate pe baza evenimentelor sau procedurilor pre-configurate, permite afișarea grafică a locațiiłor monitorizate.

5. Componenta Web Streaming

     Componenta Web Streaming facilitează livrarea multimedia video si audio live către Componenta Web Server pentru a putea fi vizualizată /redată în cadrul Componentei Aplicație Client

6. Componenta Proceduri

     Componenta Proceduri emite sarcini utilizatorilor/operatorilor sau sistemelor externe, conform unor șabloane preconfigurate.

     Toate acțiunile utilizatorilor sunt stocate în Baza de Date pentru Fluxuri de Lucru, permițând extragerea și evaluarea imediată a indicatorilor de performanță și a stadiului efectuării sarcinilor de lucru.

7. Componenta WEB Server

     Componenta WEB Server este un Gateway HTTP către toate modulele platformei.

Această Componentă permite dezvoltarea de aplicații Web terțe bazate pe platforma, prin urmare permite integrarea ușoară de interfețe Web mai vechi și a aplicațiilor specifice ale fiecărui client.

8. Componenta Aplicație Client

     Componenta Aplicație client dispune de mai multe interfețe si module. Toate modulele și interfețele sunt componente de tip vizualizari în cadrul aplicației client final/operator de tip Comandă și Control.

     Toate modulele și interfețele comunică de la Aplicația Client la Modulul Core de Control printr-un protocol TCP/IP adecvat. Cea mai mare parte a comunicării este în modelul cerere- răspuns, atunci când clientul solicită informații sau setează configurații și Modulul Core de

     Control răspunde cu informațiile necesare. Informațiile vor fi generate ca obiecte de date serializate într-un format binar la un capăt și trimise la celălalt capăt pentru a fi deserializate. Aplicația Client este disponibilă în limba română și în limba engleză.

8.1 Modul Hărți/GIS

     Modulul Hărți/GIS este parte integrantă a sistemului și acceptă Hărți Open Street Maps sau echivalent, cât și importarea mai multor layere de vizualizare, de ex: hărți topografice.
     Când un element de date va stoca o locație geografică ca parte a proprietăților sale, va fi vizibil ca o pictogramă cu starea curentă pe harta GIS integrată în Aplicația Client, expunând toate datele disponibile și acțiunile relevante.
     Modulul permite definirea de harti interactive si multistrat.
     Modulul Hărți/GIS integrează date GPS de la camere, permițând operatorilor să investigheze informații, să gestioneze device-uri și să controleze resurse diferite prin intermediul unei interfețe de reprezentare grafică/imagine.
     Permite afișarea grafică a camerelor/microfoanelor/difuzoarelor/alte dispozitive inteligente împreună cu informațiile relevante generate de acestea suprapuse peste o hartă GIS. Interfața de tip hărtă permite afișarea tuturor ieșirilor sistemului pe grupuri.
     Modulul permite afișarea grafică a camerelor la nivel de amplasament pe GIS în funcție de nevoie/preferințe, acestea fiind vizualizate în cadrul hărții prin intermediul diversor pictograme/culori relevante.
     Pictogramele aferente dispozitivelor gestionate de sistem, pot fi integrate pentru initierea casetelor de dialog pop-up, inclusiv afisarea inregistrarilor video, hartilor sau a oricaror alte date relevante.
     Modulul permite vizualizare video pe hărțile GIS, prin intermediul unui pop-up de redare flux video ca urmare a acțiunii de click pe obiect GIS.

8.2 Modul Identităti

     Modulul Identități atribuie identități entităților de sistem, cum ar fi: persoane, vehicule, obiecte etc. Identitățile includ metadate precum ID-ul sistemului, locația la locație, permisiunile, regulile de acțiune relevante etc.

     Modulul are capacitatea de a crea entități care cuprind un număr mare de parametri biometrici de identificare, identificatori alfanumerici și capacitatea de a integra diferite identificatoare pentru diferite zone / sisteme de control al accesului. Aceasta include suport pentru sistemele de amprente digitale, sistemele de cartografiere a venei, recunoașterea feței, recunoașterea plăcuței de înmatriculare, recunoașterea etichetelor RFID etc.

8.3 Modul Dashboard

     Modulul Dashboard este de tip flexibil și prezintă date fuzionate la nivel executiv. Dashboard-ul este complet configurabil în funcție de utilizator și derepturile acestuia și este capabil să afișeze materiale video, grafice, sarcini de lucru, diagrame și altele.

     Modulul Dashboard permite și generarea de machete predefinite care prezintă operatorilor de diferite niveluri și sarcini cu informații și caracteristici relevante. Modulul permite gruparea hărților pentru o gestionare facila a permisiunilor.

8.4 Interfața Configurări și Utilizatori

     Interfața Configurări si Utilizatori permite instalarea rapidă și ușoară a dispozitivelor, senzorilor și a elementelor noi. Acesta permite utilizatorilor să vizualizeze, să filtreze și să efectueze acțiuni asupra elementelor individuale sau a grupurilor de senzori și dispozitive.

9. Componentă Software dedicată pentru Identificarea, Alocarea și Rezervare Resurse

     Componentă software dedicată pentru identificarea, alocare și rezervare resurse reprezintă un modul de sine stător cu o interfață de utlizator dedicată prin care se pot efectua următoarele activități:

  • definire entități deținătoare de resurse;
  • definere tip, natura, cantitate și domeniul de utilizare al resursei;
  • definire entitățile care solicită resurse;
  • definire mecanisme de interacțiune dintre entitățile deținătoare și entitățile care solicită resurse în baza informațiilor generate de componentele platformei IoT;
  • definire mecanism de rezervare al resurselor disponibile.
  • Interfața de utilizator a modulului conține de asemenea următoarele funcționalități:
  • Afișare resurse disponibile înregistrate de o entitate transpuse peste hartă de tip GIS;
  • Posibilatea de rezervare pentru o perioadă de timp de către o altă entitate;
  • Analiza și afișarea tiparelor de disponibilitate și rezervare.